AGERPRES MONITORIZARE DE PRESA

Salarile mari nu rezolvă expodul medicilor - invitată Sorina Pintea

DataSursaTemaDimensiuneEmisiuneOra 
2018-07-26Digi 24 HDSanatate38.64 Mbstiri18:06Atasament mp4

Redactor: Mergem acum la Cluj unde stăm de vorbă cu ministrul Sănătăţii Sorina Pintea. Ce aţi făcut dvs. de la preluarea mandatului pentru a oprit exodul doctorilor?

Sorina Pintea: Aşa cum spuneaţi medicii plecau sau mai pleacă încă din România din cauza salariilor şi dotărilor, salariile din punctul meu sunt deja rezolvate, eu cred că salariile medicilor din România sunt corespunzătoare muncii pe care o fac în România, în ceea ce priveşte dotarea aţi prezentat în multe rânduri aparatura pe care am început să o livrăm spitalelor. Dar până la urmă şi spitalele trebuie să se ocupe, autorităţile locale judeţene pentru a putea contribui la dotarea spitalelor, medicul în afară de salariu, de banii pe care îi câştigă are nevoie să trateze pacienţii, dacă nu are aparatură, medicamente, materiale, nu poate să facă asta. Am discutat cu mai mulţi medici care ar fi vrut să plece nu mai vor pentru că au ales să rămână.. Condiţiile s-au îmbunătăţit nu putem nega în ultimii ani şi Ministerul Sănătăţii şi autorităţile locale au investit dar prea puţin faţă de necesităţile din acest moment dar eu cred că sistemul de sănătate din România în acest moment este atractiv pentru personalul medical.

Redactor: Atunci credeţi sincer că din cei care au plecat vor fi unii care să se întoarcă pentru că s-au mărit salariile?

Sorina Pintea: Cred sincer că sunt pentru că în fiecare săptămână primesc nenumărate mesaje prin care mi se solicită date privind modalităţile de a putea veni în ţară, număr de posturi, ne-am şi gândit să extindem corespondenţa cu cei de acolo, cu ambasadele ţărilor UE pentru că solicitările de a veni în ţară sunt multe, mai multe decât solicitările de plecare din ţară.

Redactor: Când spuneţi multe vă referiţi la câteva zeci sute?

Sorina Pintea: Pot să vă spun că în ultima săptămână eu cel puţin am primit 33 de solicitări.

Redactor: Ale unor medici care sunt unde? plecaţi acum?

Sorina Pintea: În Anglia.

Redactor: Unde ...

Sorina Pintea: În Anglia cea mia mare parte, unul din Franţa

Redactor: Unde s-au îmbunătăţit condiţiile în ce spitale, şi consideraţi că standardele de muncă de acolo profesionale sunt comparabile cu cele din Occident şi ar putea să primească aceşti doctori care revin din Marea Britanie de pildă?

Sorina Pintea: Pot să vă spun că marea majoritate a a celor care solicită revenirea sunt medici care au făcut specializare în străinătate, chirurgicale, deficitare în acest moment în România, o parte din spitalele judeţele sunt deja pregătite să primească aceşti medici,spitale din Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj, din centre universitare. Este nevoie de medici buni în zona privată pentru că şi aceasta e importantă, completează zona publică, nevoia de servicii medicale nu poate fi acoperită în totalitate de spitalele publice, se înfiinţează noi spitale private, la Cluj sunt centre private care au nevoie de medici buni, deci există locuri unde aceştia pot să vină să muncească cu mare încredere.

Redactor: Vorbiţi de Cluj aţi lansat azi proiectul acestui mare spital regional acolo care să fie gata în 2023 e un termen îndepărtat, ce ne face să credem că după 17 ani de la iniţiativă vom avea în 5 ani un astfel de spital regional?

Sorina Pintea: E greu să recâştigi încrederea celor care au pierdut-o în decursul celor 17 ani şi eu am crezut începând din 2009 că vom avea un spital regional în Cluj dar acum suntem cel mai aproape pentru că am lansat draftul de studiu de fezabilitate vom depune cererea de finanţare până în luna septembrie la Bruxelles, vom semna contractul de finanţare, eu am convingerea că acest spital se va face, am observat aici inclusiv dorinţa autorităţilor locale şi judeţene de a face acest spital

Redactor: Sunt unii care se îndoiesc că 500 de mil de euro pentru un spital vor fi fonduri suficiente, dvs pe ce vă bazaţi dincolo de mica parte raportat la necesarul care ar trebuie să vină de la Guvern şi autorităţile locale?

Sorina Pintea: 558 de mil de euro cu TVA este costul total al conceptului de spital regional, construcţia şi dotările în sine sunt 377 de mil de euro cu tva, în procesul de licitaţie această sumă s-ar putea să scadă iar TVA-ul ca şi cheltuială neeligibilă se recuperează şi când spun 500 de mil conceptul aici ne referim şi la partea de utilităţi de pregătire a personalului care va lucra aici, de relocare de reconversie a clădirilor unde funcţionează spitalul judeţean din Cluj. Deci este un concept. O parte din cheltuieli vor putea fi efectuate şi după 2023 cum ar fi reconversia clădirilor., pentru o parte din consultanţă şi monitorizare implementare avem deja cereri de finanţare depuse pentru a putea fi finanţate din fonduri europene, da suma este mică alocată de UE dar bugetul de stat şi voinţa politică vor face ca acest spital să fie finalizat.

Redactor: Ce se întâmplă cu celelalte spitale promise în programul de guvernare Iaşi Craiova deşi în total aţi promis 5?

Sorina Pintea: În total am promis 8 prin programul de guvernare, trei spitale făcute pe fonduri europene Iaşiul am lansat studiul de fezabilitate draftul în 15 iulie la Iaşi, în septembrie vom lansa designul şi draftul studiului de fezabilitate la Craiova, pentru celelalte spitale pentru trei dintre ele s-a promovat în guvern un memorandum pentru a fi făcute cu parteneriat public privat. În Constanţa va fi un parteneriat între autorităţile locale şi bugetul de stat iar în Braşov am discutat cu primarul şi cu reprezentanţii BERD-ului pentru a putea face un spital acolo finanţat de comunitatea locală în parteneriat cu BERD-ul

Redactor: Vă mulţumim pentru răspunsuri