AGERPRES MONITORIZARE DE PRESA

Legile Puterii - Daniel Fenechiu, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi prodecan Baroul Bucureşti, despre cazul avocatului Robert Roşu

DataSursaTemaDimensiuneEmisiuneOra 
2020-12-22Realitatea PLUSJustitie81.68 MbLegile puterii21:39Atasament mp4

Emisiune: Legile Puterii
Realizator: Alexandra Păcuraru
Invitaţi: Radu Mihail, senator USR-PLUS; Adrian Câciu, economist; Petrişor Peiu, coordonator Realitatea Financiară; Daniel Fenechiu, senator; Adrian Cionca, vicepreşedinte PSD Timiş.

Adrian Cionca: Aş vrea să fac o precizare. Magistraţii sunt protejaţi conform diferitelor tratate, īnsă ce poate să-mi spună domnul Fenechiu, care are o experienţă vastă īn zona avocaturii, referitor la ceea ce se īntâmplă astăzi īn zona avocaţilor din România cu condamnarea unui avocat celebru īntr-un dosar īn care el doar şi-a făcut treaba? Ce poate să ne spună dânsul despre cum vede PNL-ul această situaţie şi ce ar putea face ca astfel de situaţii să nu mai apară?

Daniel Fenechiu: Cu siguranţă colegul meu a vrut să-mi ridice o minge la fileu. Eu pot să-i spun cum vede Daniel Fenechiu această situaţie şi vreau să-i spun că Daniel Fenechiu este vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi prodecan al Baroului Bucureşti, este unul din cei care a votat cele două comunicate care au dus, īn opinia unora, la inflamarea situaţiei; este unul din organizatorii evenimentului de ieri de la Curtea de Apel, un om care a avut curaj să iasă īn faţă şi spună că ce se īntâmplă cu cazul lui Robert şi al colegei noastre Corina este inadmisibil, deci Daniel Fenechiu face parte din categoria liberalilor care cred că libertatea este direct legată de dreptul la apărare, de garanţiile dreptului la apărare, iar īn momentul īn care un avocat este condamnat pentru că şi-a făcut datoria prestând servicii care sunt expres prevăzute de legea 51 pe anumite fabulaţii care există īn mintea anumitor procurori şi anumitor judecători, din fericire din ce īn ce mai puţini, dar din păcate există, atunci fără discuţie, indiferent de culoare politică, indiferent orientare, trebuie să intervenim, mai ales īn contextul īn care īn speţa despre care facem vorbire respectivul avocat, vorbim de Robert īn momentul ăsta, a fost achitat de Curtea de Apel Braşov pe considerentul că fapta nu există, iar la Īnalta Curte, fără să se producă răsturnări spectaculoase şi alte probe noi, fapta nu există s-a transformat īntr-o īnchisoare de 5 ani cu executare. Vreau să īnchei spunând că urmare a demersurilor foarte energice făcute de Uniunea Naţională a Barourilor din România, īn frunte cu preşedintele Briciu, de Baroul Bucureşti, īn frunte cu decanul Ion Dragne, până şi foarte mulţi magistraţi au achiesat la demersul nostru. Dumneavoastră sunteţi din Timişoara şi probabil că ştiţi că fosta preşedintă a Tribunalului Timişoara, doamna Stoicescu, a intervenit.

Adrian Cionca: Inclusiv decanul Stănilă a intervenit, inclusiv profesori universitari din cadrul facultăţii de drept. Cunosc fenomenul, ştiu ce s-a īntâmplat. Īnsă ce soluţii ne dă PNL-ul?

Daniel Fenechiu: Cunoaşteţi şi poziţia mea foarte bine, ştiţi că am fost prezent acolo, m-aţi văzut la mai multe emisiuni luând poziţie. Vreţi să repet? Ştiu că ştiţi, da? Asta este poziţia mea şi a foarte multor liberali. Am convingerea că şi Partidul Naţional Liberal este un partid care este situat pe palierul respectării drepturilor omului, a garanţiilor dreptului la apărare şi din punctul ăsta de vedere nu cred că veţi vedea un liberal care să spună: 'să punem pumnul īn gura avocaţilor sau să-i lipsim pe de garanţiile dreptului la apărare'. Aşa cum v-am spus, garanţiile dreptului la apărare, o justiţie corectă, sunt piloni esenţiali ai liberalismului. Din punctul ăsta de vedere, stimate coleg, nu o să ne certăm nici politic, nici din alt punct de vedere. Şi vă mai spun un lucru. Cred că şi īn cadrul altor partide politice, cred că şi la UDMR şi la USR şi alte forţe politice care respectă valorile democraţiei opinia nu poate fi decât una. Īn momentul īn care noi nu o să avem o avocatură puternică, o avocatură care să se bată...

Realizator: Un stat de drept.

Daniel Fenechiu: Statul de drept se bazează pe o avocatură puternică. Un stat de drept fără avocaţi nu există. Avocaţii, aşa cum sunt ei, sunt cel mai bun etalon al existenţei statului de drept. Fără o avocatură puternică nu vorbim de drepturile omului, nu vorbim de o justiţie corectă, nu vorbim de nimic din ceea ce īnseamnă statul de drept.

Realizator: Şi cu justiţie independentă. Dar este un pic cam frustrant pentru noi ca naţie că s-au făcut 31 de ani de când eroii noştri au vărsat atâta sânge pentru libertate, şi acum să-i vedem pe tinerii avocaţi că-şi doresc tocmai această libertate şi īn acelaşi timp īşi doresc să facă dreptate. Aveţi o misiune grea acum că aţi preluat Ministerul Justiţiei. Şi toţi ceicare v-au parafat cu īncredere aşteaptă cu nerăbdare fapte mare. DE foarte multe ori aţi vorbim de reforme profunde, chiar şi atunci când aţi avut guvernul tehnocrat. Acum sper eu să aveţi şansa să o faceţi. Când vorbiţi de reforme profunde, la ce mai exact vă referiţi? Care sunt urgenţele cu care veţi īncepe?

Reforma: Īn domeniul justiţiei este evident că sunt subiecte unde reforma echivalează cu a repara, a suda lucruri rupte īn ultimii 4 ani.

Realizator: Când vorbim de corupţie nu ştiu ce mai poate fi sudat acolo, ci o curăţenie generală.

Reforma: Corupţia este susţinută de un sistem care nu răspunde nevoii de a aduce dreptate. Īn momentul īn care am avut timp de 4 ani un asalt asupra justiţiei şi au fost făcute daune importante...

Realizator: Exact. Şi acele dosare sunt ţinute īn continuare cu bună ştiinţă la sertar.

Radu Mihail: Vorbesc de legislaţie ca atare, legislaţia trebuie corectată. Domnul Fenechiu a menţionat deja anumite puncte din faimoasele legi ale justiţiei care au rămas īncă să fie corectate cum ar fi desfiinţarea parchetului special pentru magistraţi. Acesta este sensul īn care gândim reparaţiile necesare urgent. După care, tot ce īnseamnă pregătirea magistraţilor, tot ce īnseamnă modul īn care-şi pot exercita funcţiile...

Realizator: Şi modul īn care īncasează pensii speciale, deşi īn cariera lor s-au făcut remarcaţi pentru a ţine unele dosare la sertar.

Radu Mihail: Din nou, cazurile particulare şi cazurile īn care s-au făcut abuzuri trebuie indentificate şi trebuie pedepsite. Situaţiile īn care o categoria este privilegiată īntr-un anumit fel faţă de cei care plătesc taxe şi impozite, aduc contribuţiile necesare şi corecte, iar alţii beneficiază de avantaje fără să facă acest lucru, trebuie corectate. A pune īnsă o etichetă generală pe o categorie este ce evităm să facem.

Realizator: Bine, nu este generală, dar telespectatorii chiar vă īntreabă dacă aveţi şansa īn 4 ani de zile să identificaţi magistraţii, procurorii corupţi care cu bună-ştiinţă au pus stop unor dosare şi veţi face īntr-adevăr reformele promise īn justiţie.

Radu Mihail: Deja faptul că vom putea să deblocăm activitatea instituţiilor care se ocupă cu identificare acestor cazuri ne va permite să ajungem la o situaţie īn care justiţia funcţionează normal. Cum am văzut, atacul īmpotriva DNA-ul din ultimii ani, īn momentul īn care acesta se va opri, o astfel de instituţie poate să-şi ducă la capăt menirea īn condiţii bune şi cu rezultate bune.

Realizator: Sunt procurori, sunt magistraţi care ţin dosare de 8, de 10 ani dacă nu şi mai mulţi ani undeva la sertar. Acolo cine urmăreşte această returnare de TVA de exemplu, aceste escrocherii care s-au făcut īntre ANAF şi diverse companii?

Adrian Câciu: Mai nimeni. Īntrebarea dumneavoastră a conţinut răspunsul: mai nimeni. Aici va fi o misiune foarte grea. Să nu faceţi reforma prin ordonanţe că poporul a votat fără ordonanţe, faceţi o lege clară şi reformaţi, dar gândiţi-o colaboraţionist īntre sistemul de justiţie şi sistemul de colectare fiscală. Īn momentul īn care dosarul de evaziune fiscală pleacă de la ANAF pur şi simplu ajunge īntr-un birou teritorial al unui procuror unde, īn funcţie de noroc sau de pilele evazionistului, cel care are relaţii stă liniştit īncă 10 - 15 ani sau cine ştie, până când i se prescrie fapta. Altul, care e necunoscut, imediat este arestat. Evaziunea fiscală este un flagel care este mai puternic decât corupţia īn România. Sunt 25 de miliarde de euro īn fiecare an, īn ultimii 10 ani e constant aproape. Peste asta, apropo de justiţie, să nu uitaţi că avem o economie gri care se ridică la 26% din PIB. Când zic de economie gri includ, īn afară de ceea ce poate fi considerat licit, adică auto-consumul, includ tot ce īnseamnă trafic şi contrabandă. Īn zonele astea parchetele care se ocupă, DIICOT, trebuie să aibă o abordare. Cel puţin un an sau doi după ce faceţi pregătirea, reformarea sistemului, o atitudine mai agresivă care să inhibe această constantă, acest viciu. Noi discutăm că nu sunt bani de pensii, nu sunt bani de autostrăzi.

Realizator: Dar sunt bani de sporuri de stres pentru cei de la CCR. Sunt bani pentru primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene de la 1 ianuarie dacă nu vom face ceva?

Adrian Câciu: Noi stăm īncă pe un buget. Īncă un buget se află neluat īn seamă de către autorităţile statului, că e evaziune fiscală, că e economie gri. Atunci justiţia va avea... cei care fac acest pachet de legislaţie, să vedeţi colaborarea foarte bună cu celelalte autorităţi. /adp