AGERPRES MONITORIZARE DE PRESA

Sinteza Zilei: Ce s-a întâmplat cu banii pentru penitenciare? Decizia ticăloasă a unui fost ministru al Justiției

DataSursaTemaDimensiuneEmisiuneOra 
2017-01-05Antena 3Justitie60.01 MbSinteza zilei22.13Atasament mp4

Emisiune: Sinteza Zilei
Moderator: Răzvan Dumitrescu
Invitați: Victor Boștinaru, Mario Oprea, Dan Barna, Ana Maria Roman, Răzvan Savaliuc, Marius Pieleanu

Răzvan Dumitrescu: Ne întoarcem acum la acea dezvăluire. Noi știm foarte bine că România are mari probleme la CEDO pentru situația din penitenciare. Nu există an să nu primim pe bandă rulantă condamnări pentru rele tratamente, pentru situația din penitenciare. Există chiar posibilitatea ca asupra României să se activeze o clauză pilot și în felul ăsta România să plătească, să fie nevoită să plătească milioane e euro anual pentru că nu a rezolvat această problemă. Și sigur că ori de câte ori noi am întrebat ni s-a spus că nu sunt bani, s-au invocat tot soiul de motive. Ei bine, în legătură cu banii, Ana Maria Roman are o dezvăluire incredibilă. Haideți să vedeți ce s-a întâmplat cu banii destinați penitenciarelor anul acesta, la plecarea guvernului tehnocrat. Și o invit pe Ana să ne spună aceste lucruri. Veți vedea un document foarte important.

Ana Maria Roman: Da, pentru că noi aici la Sinteza Zilei vorbim pe documente. Am formulat o cerere la Ministerul Justiției pentru a vedea mai exact dacă există sume de bani care nu au fost cheltuite, deși știm foarte clar că sistemul din Administrația Penitenciarelor are nevoie de infrastructură, de îmbunătățiri șamd. Cei de la Ministerul justiției ne-au trimis către ANP și avem, iată, răspunsul celor de la ANP, care ne spun în felul următor: în anul 2016, la nivelul sistemului pemnitenciar, suma returnată bugetului de stat este de 127 de mii de lei.

Răzvan Dumitrescu: 127.700 de lei adică 127 de milioane 700 de mii de lei necheltuiți, returnați la sfârșitul exercițiului bugetar, bani bugetați pentru penitenciare returnați la bugetul de stat. Deci este incredibil. Pe de o parte spunem că nu avem bani și nu putem redresa sistemul penitenciar, luăm condamnări la CEDO...

Ana Maria Roman: Multe condamnări și condamnări cu sume uriașe de sute de mii de euro. Am avut și condamnare de 160 de mii de euro.

Răzvan Dumitrescu: Nu reușim nici să cheltuim banii pe care îi avem. Îi returnăm la bugetul de stat.

Ana Maria Roman: Pentru că... (...) Cheltuieli e personal datorită dinamicii de personal, ieșirii din sistem a unui număr de 2 mii de persoane. Există această problemă în sistemul penitenciar, că nu există destui angajați. Totuși, cei de la penitenciare nu au reușit să abgajeze astfel încât să înlocuiască aceste persoane. Să știți că avem o problemă cu personalul în penitenciar, nu știu dacă ați auzit. Se vorbește de mult timp. Economii ca urmare a finalizării procedurilor de achiziție centralizată la unele bunuri și servicii, există însă alte bunuri și alte servicii de care sistemul penitenciar are nevoie și pentru care se puteau declanșa alte proceduri de achiziție. Și economii ca urmare a finalizării procedurilor de achiziție centralizată la utilități, energie electrică, gaze naturale șamd. Există însă o problemă cu apa caldă și cu alte necesități pe care oamenii le au în penitenciar. Trebuie să spunem foarte clar că în fiecare an luăm astfel de condamnări, că există 8 penitenciare din România unde suprapopularea este de 200%, că acești deținuți, dacă au fost condamnați pentru diferite infracțiuni nu înseamnă că au fost condamnați la moarte sau la boli sau la diferite alte forme de tortură și că în continuare avem nevoie de bani pentru a reuși să aducem condițiile la normele europene sau cele acceptate de Uniunea Europeană.

Răzvan Dumitrescu: Bun. Ideea e că din bugetul ăsta destinat penitenciarelor, care e mic, pentru că de aia ai probleme, că nu sunt bani, mai și returnezi la sfârșitul exercițiului bugetar.

Ana Maria Roman: Bine, nu se compară cu ce se întâmplă la Ministerul Sănătății unde au fost 60 de milioane.

Răzvan Dumitrescu: Cum rămâne cu minciuna patriotică de la CEDO, pentru că ne-am adus aminte brusc de o exprimare dacă nu nefericită, cum să o numim că există un proverb și acum nu e peiorativ ce spun...gura păcătosului, adevăr grăiește. Am mințit la CEDO, vă reamintiți? Haideți să ne amintim de acea declarație a doamnei ministru, că se referea inclusiv în legătură cu CEDO și cu ce pățim acolo, toată povestea.
INSERT VIDEO
Horațius Dumbravă: Au fost foarte multe blocaje, umane, nu știu. Dar în orice caz foarte multe investiții care au fost pornite acum un an jumate, doi ani sau cu mult timp înainte, s-au blocat. Dacă s-au cerut clarificări din partea membrilor Comisiei Naționale de Investiții și a celorlalți membri ai Comisiei din afara acestei instituții, dacă la Ministerul Justiției pe lipsa de investiții s-a întâmplat ceva...
Raluca Prună: S-a întâmplat, da, că i-am schimbat exact pe cei care au promis. Știți cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus și am mințit la CEDO și spun bine mințit la CEDO, că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român... Deci eu am mințit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru șapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau niște bune intenții, pentru că în realitate în buget noi nu avem acești bani.
INSERT VIDEO

Răzvan Dumitrescu: Păi, după această declarație a doamnei Prună, de care ne-am reamintit, că a mințit la CEDO și că în realitate nu avem bani la buget dar returnăm și banii pe care i-am avut la buget, 127 de milioane pentru sistemul penitenciar, cam ce ar mai fi de spus. Vreau să îl întreb pe Mihai dacă a văzut și auzit toate lucrurile astea. Dar nu mai e. Bun. Domnul Barna. Avem vreun comentariu cu banii ăștia returnați?

Dan Barna: Din păcate știți foarte bine fiecare dintre dvs că în bugetul public banii nu pot fi mutați de la o linie la alta. Faptul că nu avem penitenciare... Adevărata problemă, sunt de acord cu asta, este suprapopularea sistemului penitenciar actual. Asta este marea problemă actuală a României pentru care, sincer, sper ca actuala guvernare să găsească o variantă funcțională. Faptul că s-au economisit bani că s-au făcut achiziții centralizate la utilități este un fapt care nu mi s epare semnificativ relevant pentru că ei nu puteau fi mutați în alte părți. Despre asta e vorba. Banii sunt alocați foarte clar, orice mutare înseamnă Curtea de Conturi.

Răzvan Dumitrescu: Guvernul acesta, competent pentru că era format din tehnocrați, a venit tocmai ca să folosească fiecare leu. Că oricum, banii fiind puțini, dacă îi mai și întorci la buget tocmai pentru că nu pot fi mutați în altă parte, atunci se cheamă că nu sunt bine gospodăriți. Domnul Boștinaru.

Eugen Boștinaru: Dovada competenței acestui Guvern se regăsește inclusiv în ceea ce prezentați dvs. Știi că îți iese personal din sistem, pensionări, decese, dispariții, nu faci nici măcar gestul acesta minimal, să angajezi în locul celor plecați alții care să acopere măcar această minimă necesitate de care toată lumea vorbește. Sau...ai făcut economii la utilități, nu poți cu acel ...sumă infimă rămasă, să încerci să nu o restitui la buget și să ameliorezi măcar într-un colț de penitenciar niște condiții cât de cât mai umane, pentru ca deținuții aceștia să nu aibă...nu doar ca să fie tratați omenește dar să nu aibă un prete4xt să meargă la CEDO și să câștige. Or, nu vorbesc de proiectele referitoare la construcția de penitenciare despre care doamna ministru promitea că se vor face - atunci când te-ai dus să minți patriotic la CEDO, măcar trebuia să fi avut cât de cât acasă un miniproiect sau măcar 2 rânduri pe un A4, cam ce ar urma de făcut. Și să lași acest proiect după tine, ca să se continue. Pentru că toate sunt chestiuni cu o soluționare multianuală, finanțare multianuală. Nu există nimic și este încă o dată proba Guvernului zero. Și aici suntem tot acolo.

Răzvan Dumitrescu: Domnul Oprea?

Mario Oprea: E vorba de o sumă de 1200 de miliarde de lei vechi, am adăugat zerourile necesare. Nu e o sumă mare, dar nu este nici mică, într-adevăr. Însă eu sunt de părere că nu asta rezolvă problemele care le avem în acest sistem. Problemele sunt deosebit de acute. Suntem în prag de buget, putem să finanțăm corespăunzător acest sistem de acum încolo în anul care urmează. Cred că există voință politică pentru a nu mai exista astfel de minciuni patriotice pe unde mergem și să îmbunătățim astfel situația. Dar este foarte interesant de aflat de ce au plecat acești oameni din sistem.

Răzvan Dumitrescu: În situația în care noi nu reușim să cheltuim nici banii care sunt, dacă am primi de 10 ori mai mulți am ști, am fi în stare să îi folosim? Adică asta e întrebarea de fapt. În momentul de față, domnule Pieleanu, nu i-am cheltuit nici pe ăștia pe care i-am avut, care sunt puțini și mergem la CEDO și mințim șamd, dar nu i-am cheltuit. O să reușim să cheltuim dacă le dăm de 10 ori mai mult?

Marius Pieleanu: După părerea mea, atunci când ai un buget și nu ești în stare să îl cheltuiești, înseamnă că ești 0 ca manager. Atunci când dai banii înapoi. Despre ce vorbim noi aici? Trebuie întrebat domnul Vulpe, comisarul șef Vulpe - bre, dar mata de ce ai dat banii ăștia înapoi? Că aflu că nici de hrană de iarnă nu i-a folosit. Despre ce vorbim? Nu e vina ministrului, nu vă supărați pe mine, că domnul Vulpe, comisarul șef a dat banii înapoi.

Răzvan Dumitrescu: Pe domnul Vulpe ăsta, cine l-o fi pus? Cine l-a pus?

Marius Pieleanu: Tehnocrații. L-a dat jos pe cel care era și care era bun și a pus o echipă de tehnocrați. Care au dat banii înapoi la sfârșitul anului. Păi eu ce să zic?

Răzvan Dumitrescu: Atunci nu trebuie să îi întrebăm și pe cei care fac schimbările astea?

Marius Pieleanu: Deținuții știu că banii lor care li se cuveneau să ia hrană mai bună, să mănânce mai bine la iarnă de pildă, au fost dați înapoi banii la minister? Așa se pune problema, în termenii ăștia.