AGERPRES MONITORIZARE DE PRESA

Sinteza Zilei: Ce s-a întâmplat cu banii pentru penitenciare? Decizia ticăloasă a unui fost ministru al Justiţiei

DataSursaTemaDimensiuneEmisiuneOra 
2017-01-05Antena 3Justitie60.01 MbSinteza zilei22.13Atasament mp4

Emisiune: Sinteza Zilei
Moderator: Răzvan Dumitrescu
Invitaţi: Victor Boştinaru, Mario Oprea, Dan Barna, Ana Maria Roman, Răzvan Savaliuc, Marius Pieleanu

Răzvan Dumitrescu: Ne întoarcem acum la acea dezvăluire. Noi ştim foarte bine că România are mari probleme la CEDO pentru situaţia din penitenciare. Nu există an să nu primim pe bandă rulantă condamnări pentru rele tratamente, pentru situaţia din penitenciare. Există chiar posibilitatea ca asupra României să se activeze o clauză pilot şi în felul ăsta România să plătească, să fie nevoită să plătească milioane e euro anual pentru că nu a rezolvat această problemă. Şi sigur că ori de câte ori noi am întrebat ni s-a spus că nu sunt bani, s-au invocat tot soiul de motive. Ei bine, în legătură cu banii, Ana Maria Roman are o dezvăluire incredibilă. Haideţi să vedeţi ce s-a întâmplat cu banii destinaţi penitenciarelor anul acesta, la plecarea guvernului tehnocrat. Şi o invit pe Ana să ne spună aceste lucruri. Veţi vedea un document foarte important.

Ana Maria Roman: Da, pentru că noi aici la Sinteza Zilei vorbim pe documente. Am formulat o cerere la Ministerul Justiţiei pentru a vedea mai exact dacă există sume de bani care nu au fost cheltuite, deşi ştim foarte clar că sistemul din Administraţia Penitenciarelor are nevoie de infrastructură, de îmbunătăţiri şamd. Cei de la Ministerul justiţiei ne-au trimis către ANP şi avem, iată, răspunsul celor de la ANP, care ne spun în felul următor: în anul 2016, la nivelul sistemului pemnitenciar, suma returnată bugetului de stat este de 127 de mii de lei.

Răzvan Dumitrescu: 127.700 de lei adică 127 de milioane 700 de mii de lei necheltuiţi, returnaţi la sfârşitul exerciţiului bugetar, bani bugetaţi pentru penitenciare returnaţi la bugetul de stat. Deci este incredibil. Pe de o parte spunem că nu avem bani şi nu putem redresa sistemul penitenciar, luăm condamnări la CEDO...

Ana Maria Roman: Multe condamnări şi condamnări cu sume uriaşe de sute de mii de euro. Am avut şi condamnare de 160 de mii de euro.

Răzvan Dumitrescu: Nu reuşim nici să cheltuim banii pe care îi avem. Îi returnăm la bugetul de stat.

Ana Maria Roman: Pentru că... (...) Cheltuieli e personal datorită dinamicii de personal, ieşirii din sistem a unui număr de 2 mii de persoane. Există această problemă în sistemul penitenciar, că nu există destui angajaţi. Totuşi, cei de la penitenciare nu au reuşit să abgajeze astfel încât să înlocuiască aceste persoane. Să ştiţi că avem o problemă cu personalul în penitenciar, nu ştiu dacă aţi auzit. Se vorbeşte de mult timp. Economii ca urmare a finalizării procedurilor de achiziţie centralizată la unele bunuri şi servicii, există însă alte bunuri şi alte servicii de care sistemul penitenciar are nevoie şi pentru care se puteau declanşa alte proceduri de achiziţie. Şi economii ca urmare a finalizării procedurilor de achiziţie centralizată la utilităţi, energie electrică, gaze naturale şamd. Există însă o problemă cu apa caldă şi cu alte necesităţi pe care oamenii le au în penitenciar. Trebuie să spunem foarte clar că în fiecare an luăm astfel de condamnări, că există 8 penitenciare din România unde suprapopularea este de 200%, că aceşti deţinuţi, dacă au fost condamnaţi pentru diferite infracţiuni nu înseamnă că au fost condamnaţi la moarte sau la boli sau la diferite alte forme de tortură şi că în continuare avem nevoie de bani pentru a reuşi să aducem condiţiile la normele europene sau cele acceptate de Uniunea Europeană.

Răzvan Dumitrescu: Bun. Ideea e că din bugetul ăsta destinat penitenciarelor, care e mic, pentru că de aia ai probleme, că nu sunt bani, mai şi returnezi la sfârşitul exerciţiului bugetar.

Ana Maria Roman: Bine, nu se compară cu ce se întâmplă la Ministerul Sănătăţii unde au fost 60 de milioane.

Răzvan Dumitrescu: Cum rămâne cu minciuna patriotică de la CEDO, pentru că ne-am adus aminte brusc de o exprimare dacă nu nefericită, cum să o numim că există un proverb şi acum nu e peiorativ ce spun...gura păcătosului, adevăr grăieşte. Am minţit la CEDO, vă reamintiţi? Haideţi să ne amintim de acea declaraţie a doamnei ministru, că se referea inclusiv în legătură cu CEDO şi cu ce păţim acolo, toată povestea.
INSERT VIDEO
Horaţius Dumbravă: Au fost foarte multe blocaje, umane, nu ştiu. Dar în orice caz foarte multe investiţii care au fost pornite acum un an jumate, doi ani sau cu mult timp înainte, s-au blocat. Dacă s-au cerut clarificări din partea membrilor Comisiei Naţionale de Investiţii şi a celorlalţi membri ai Comisiei din afara acestei instituţii, dacă la Ministerul Justiţiei pe lipsa de investiţii s-a întâmplat ceva...
Raluca Prună: S-a întâmplat, da, că i-am schimbat exact pe cei care au promis. Ştiţi cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO şi spun bine minţit la CEDO, că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român... Deci eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu avem aceşti bani.
INSERT VIDEO

Răzvan Dumitrescu: Păi, după această declaraţie a doamnei Prună, de care ne-am reamintit, că a minţit la CEDO şi că în realitate nu avem bani la buget dar returnăm şi banii pe care i-am avut la buget, 127 de milioane pentru sistemul penitenciar, cam ce ar mai fi de spus. Vreau să îl întreb pe Mihai dacă a văzut şi auzit toate lucrurile astea. Dar nu mai e. Bun. Domnul Barna. Avem vreun comentariu cu banii ăştia returnaţi?

Dan Barna: Din păcate ştiţi foarte bine fiecare dintre dvs că în bugetul public banii nu pot fi mutaţi de la o linie la alta. Faptul că nu avem penitenciare... Adevărata problemă, sunt de acord cu asta, este suprapopularea sistemului penitenciar actual. Asta este marea problemă actuală a României pentru care, sincer, sper ca actuala guvernare să găsească o variantă funcţională. Faptul că s-au economisit bani că s-au făcut achiziţii centralizate la utilităţi este un fapt care nu mi s epare semnificativ relevant pentru că ei nu puteau fi mutaţi în alte părţi. Despre asta e vorba. Banii sunt alocaţi foarte clar, orice mutare înseamnă Curtea de Conturi.

Răzvan Dumitrescu: Guvernul acesta, competent pentru că era format din tehnocraţi, a venit tocmai ca să folosească fiecare leu. Că oricum, banii fiind puţini, dacă îi mai şi întorci la buget tocmai pentru că nu pot fi mutaţi în altă parte, atunci se cheamă că nu sunt bine gospodăriţi. Domnul Boştinaru.

Eugen Boştinaru: Dovada competenţei acestui Guvern se regăseşte inclusiv în ceea ce prezentaţi dvs. Ştii că îţi iese personal din sistem, pensionări, decese, dispariţii, nu faci nici măcar gestul acesta minimal, să angajezi în locul celor plecaţi alţii care să acopere măcar această minimă necesitate de care toată lumea vorbeşte. Sau...ai făcut economii la utilităţi, nu poţi cu acel ...sumă infimă rămasă, să încerci să nu o restitui la buget şi să ameliorezi măcar într-un colţ de penitenciar nişte condiţii cât de cât mai umane, pentru ca deţinuţii aceştia să nu aibă...nu doar ca să fie trataţi omeneşte dar să nu aibă un prete4xt să meargă la CEDO şi să câştige. Or, nu vorbesc de proiectele referitoare la construcţia de penitenciare despre care doamna ministru promitea că se vor face - atunci când te-ai dus să minţi patriotic la CEDO, măcar trebuia să fi avut cât de cât acasă un miniproiect sau măcar 2 rânduri pe un A4, cam ce ar urma de făcut. Şi să laşi acest proiect după tine, ca să se continue. Pentru că toate sunt chestiuni cu o soluţionare multianuală, finanţare multianuală. Nu există nimic şi este încă o dată proba Guvernului zero. Şi aici suntem tot acolo.

Răzvan Dumitrescu: Domnul Oprea?

Mario Oprea: E vorba de o sumă de 1200 de miliarde de lei vechi, am adăugat zerourile necesare. Nu e o sumă mare, dar nu este nici mică, într-adevăr. Însă eu sunt de părere că nu asta rezolvă problemele care le avem în acest sistem. Problemele sunt deosebit de acute. Suntem în prag de buget, putem să finanţăm corespăunzător acest sistem de acum încolo în anul care urmează. Cred că există voinţă politică pentru a nu mai exista astfel de minciuni patriotice pe unde mergem şi să îmbunătăţim astfel situaţia. Dar este foarte interesant de aflat de ce au plecat aceşti oameni din sistem.

Răzvan Dumitrescu: În situaţia în care noi nu reuşim să cheltuim nici banii care sunt, dacă am primi de 10 ori mai mulţi am şti, am fi în stare să îi folosim? Adică asta e întrebarea de fapt. În momentul de faţă, domnule Pieleanu, nu i-am cheltuit nici pe ăştia pe care i-am avut, care sunt puţini şi mergem la CEDO şi minţim şamd, dar nu i-am cheltuit. O să reuşim să cheltuim dacă le dăm de 10 ori mai mult?

Marius Pieleanu: După părerea mea, atunci când ai un buget şi nu eşti în stare să îl cheltuieşti, înseamnă că eşti 0 ca manager. Atunci când dai banii înapoi. Despre ce vorbim noi aici? Trebuie întrebat domnul Vulpe, comisarul şef Vulpe - bre, dar mata de ce ai dat banii ăştia înapoi? Că aflu că nici de hrană de iarnă nu i-a folosit. Despre ce vorbim? Nu e vina ministrului, nu vă supăraţi pe mine, că domnul Vulpe, comisarul şef a dat banii înapoi.

Răzvan Dumitrescu: Pe domnul Vulpe ăsta, cine l-o fi pus? Cine l-a pus?

Marius Pieleanu: Tehnocraţii. L-a dat jos pe cel care era şi care era bun şi a pus o echipă de tehnocraţi. Care au dat banii înapoi la sfârşitul anului. Păi eu ce să zic?

Răzvan Dumitrescu: Atunci nu trebuie să îi întrebăm şi pe cei care fac schimbările astea?

Marius Pieleanu: Deţinuţii ştiu că banii lor care li se cuveneau să ia hrană mai bună, să mănânce mai bine la iarnă de pildă, au fost daţi înapoi banii la minister? Aşa se pune problema, în termenii ăştia.