AGERPRES MONITORIZARE DE PRESA

Avocaţi clujeni, solidari cu Robert Roşu

DataSursaTemaDimensiuneEmisiuneOra 
2020-12-22TVR 1Justitie22.68 MbTelejurnal10:18Atasament mp4

Aproximativ 100 de avocaţi şi magistraţi clujeni au participat la un protest spontan īn faţa Curţii de Apel Cluj.

Corespondent: Avocaţii şi-au manifestat solidaritatea cu avocatul Robert Roşu, condamnat definitiv la 5 ani de īnchisoare īn Dosarul 'Ferma Băneasa', alături de prinţul Paul Al României, dar şi oameni de afaceri precum Remus Truică. Se pare că magistraţii l-au găsit vinovat pentru mai multe infracţiuni printre care constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, dar şi complicitate la spălarea banilor, īn formă continuată.

Reporter: Zeci de avocaţi şi magistraţi clujeni au ieşit īn faţa Curţii de Apel Cluj. Au purtat mesaje de solidaritate cu un coleg de breaslă, recent condamnat la īnchisoare. Susţin că totul a fost o nedreptate.

Ioana Alexandrescu, avocat: A fost condamnat la 5 ani de īnchisoare pentru că şi-a exercitat profesia de avocat. Şi sunt aici pentru că m-am simţit īn aceeaşi postură ca şi colegul nostru, de mii de ori am redactat şi am formulat acţiuni, am susţinut poziţii procesuale cu convingere că clienţii mei au dreptate, am formulat notificări şi m-am bazat pe hotărâri judecătoreşti definitive. Acum, cu stupoare am observat că hotărârile judecătoreşti nu mai sunt ceea ce prevede Codul. Pur şi simplu un judecător poate să vină după 10 ani să-şi retracteze acea hotărâre. Acesta este motivul pentru care astăzi mă aflu aici. Şi eu sunt astăzi Robert.

Adrian Popescu, avocat: Ce s-a īntâmplat joi, cu colegul nostru Robert Roşu este absolut halucinant. Nu are nicio legătură cu justiţia, nu are nicio legătură cu dreptatea, atâta vreme cât dumnealui a fost condamnat pentru că şi-a susţinut clientul, pentru că a redactat sau a verificat nişte tranzacţii şi a urmărit executarea lor prezentându-se īn faţa notarului public, exact asta reprezintă obligaţiile pe care şi le-a asumat faţă de client. Nu a făcut nimic ilegal şi cu toate astea a fost condamnat. A fost condamnat pentru că a īncercat să pună īn executare o hotărâre definitivă cu privire la care judecătorii, după 13 ani, 11 ani, au revenit şi au spus că au fost īn eroare atunci când le-au pronunţat, deşi acele hotărâri nu au fost desfiinţate nici măcar acum! Aceasta reprezintă o teribilă ameninţare pentru profesia noastră.


Ioana Sălăjan, avocat: Am ieşit īn faţa Curţii pentru a transmite următorul mesaj - consider că colegului nostru i s-a făcut cea mai mare nedreptate. Ş isper că niciun coleg să nu mai ajungă īn situaţia dânsului, ca īn exercitarea unor atribuţii specifice profesiei noastre să ajungă să fie īnchis.

Avocatul Robert Roşu a fost găsit vinovat de judecătorii de la Instanţa Supremă pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafci de influenţă īn formă continuată, complicitate la spălarea banilor īn formă continuată, complicitate la abuz īn serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Pentru aceste infracţiuni Robert Roşu fusese achitat la Curtea de Apel Braşov. Procurorii au făcut apel, iar Īnalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe avocat, definitiv, la pedeapsa de 5 ani de īnchisoare cu executare.

Robert Roşu a fost avocatul prinţului Paul de România, judecat īn dosarul Ferma Băneasa, acolo unde prejudiciul se ridică la suma de 145 de milioane de euro.